Svenskar slänger för mycket mat

Sopor

Svenskar slänger 16 kilo mat i soporna per person och år. Foto: Shutterstock.

I veckan var det internationella matsvinnsdagen. Svenskar slänger mindre mat än förut, men Livsmedelsverket tycker att minskningen går för långsamt.

Internationella matsvinnsdagen är den 29 september varje år. Den finns till för att påminna om att man ska försöka slänga så lite mat som möjligt.

I Sverige slänger vi 16 kilo mat per person varje år. Dessutom häller vi ut 18 kilo mat och dryck per person i vasken.

Att slänga mat är dåligt för ens ekonomi, eftersom maten kostar pengar. Att slänga mat är också dåligt för klimatet, eftersom det går åt energi när man producerar mat.

Vi slänger lite mindre mat nu i Sverige än tidigare.

Men minskningen är för långsam, tycker Livsmedelsverket. Livsmedelsverket arbetar med mat och dricksvatten.

Karin Fritz är matsvinnsexpert på Livsmedelsverket. Hon har flera tips hur man kan göra för att slänga mindre mat. Bland annat kan man ha kallare temperatur i kylskåpet.
– Om du har 4 grader, jämfört med 8 grader, så håller maten sig fräsch dubbelt så länge. Så du har mer tid på dig att laga och äta upp maten, säger Karin Fritz till SR.

Hon säger också att man kan titta, lukta och smaka på mat för att ta reda på om den fortfarande går att äta. Och att man kan stoppa mat i frysen innan den blir dålig.


Fundera och diskutera

  1. Vilken är din favoriträtt?
  2. Tänker du på att inte slänga mat? Varför/Varför inte?
  3. Hur kan man göra för att slänga mindre mat i skolan?

Matsvinn är mat som vi slänger.
Den 29 september var det
internationella matsvinnsdagen.
Den dagen finns för att påminna oss
om att inte slänga för mycket mat. 

 

Matsvinn är dåligt av två anledningar.
För det första blir det onödigt
att lägga pengar på mat som inte äts.
För det andra är det dåligt för klimatet.

 

I Sverige slänger vi 16 kilo mat
per person varje år.
Dessutom häller vi ut 18 kilo mat och dryck
per person i vasken.
Det är mindre mat än vi slängde tidigare.

 

Men Livsmedelsverket tycker
att vi borde slänga ännu mindre mat.
Livsmedelsverket är en myndighet
som jobbar just med mat och dricksvatten.

 

Fundera och diskutera

  1. Vilken är din favoriträtt?
  2. Tänker du på att inte slänga mat? Varför/Varför inte?
  3. Hur kan man göra för att slänga mindre mat i skolan?